Wednesday, December 29, 2010

selipar...oh...selipar....!


                                                                                    ~si pysco~


ayok...! malam tadi p ronda2 dgn member umah, aku dah jmpa selipar aku yang hilg dulu, kawan aku, dia da jumpa selipar aku yang hilang aritu... al-kisahnya, ada seorang makhluk ALLAH yang suka membawa crita, mereke-reka cerita,burukkan org,malukan org.. budaknya kreatif tapi xbertempat, sayang2... dulu dia duk serumah dgn aku tapi disebabkan mulut jahat dia,aku dan kawan2 aku pulaukan dia..tpi org jenis psyco,xreti2 bahasa..apala.. slalu pura-pura baik didepan org,apalah masalah budak ni sebenarnya,salah didikan ka?! erm,bukan2,slah diri sdiri..mak ayah xslah.. mak ayah dah beri didikan yang terbaik dah. so,dah lma2 dia pun "chalo" la dri umah ni,dia bukan bawak barg dia saja,dgn mop dan selipar aku yang berharga rm2.50 yang aku beli kat gua musang masa praktikal dulu pun dikebasnya... apa punya bakhil la,selipar aku pun nk amik... beli la sdiri,muka budjet nak cun,makeup tebal2,dah cam badut sarkas,huhu... dah2,xbek kata org,huhu.. ok lah,nk study,next week nak xam...adios! :)  

~onie~

Saturday, December 11, 2010

~~mE n mY bEzdAy~~

arini cukup umur aku 25 tahun, bukan tua tapi matured,huhu... org kata aku xnampak cam dah umur 25 tahun pun,mna la aku tau, pa pun alhamdullillah! mungkin sebab aku xkeja lagi kot.. member2 aku sambut bezday aku malam tadi, thanks kt syira, syuk, zaza, sara, sue,noรก, wawa, ayu, ita, liza, nuqul, qida, jah, wani, dilla n chitot... luv u all! xlupa, my beluved, zaim hussin, thanks coz always b there 4 me..sayang awak! umur 25 tahun bermakna aku kena pk dulu sblum buat apa2 keputusan selepas ni,xleh men redah ja dh.. aku kena matured skit,xbanyak,skit pun jadila,huhu.. kena studyhard dari skarang dah ni bcoz dah xlambat dah aku nk LJM, ujung tahun depan bukan lama pun, klau umur aku panjang, insyaALLAH... pa pun, HAPY BEZDAY TO ME......!   :)


~onie~





Wednesday, December 1, 2010

~anak derhaka,cucu derhaka~





ni 1 story tentang jiran aku.. kecian sgt2.. lepas kehilangan suami 7 thn lepas,anak2 berjanji utk jaga mak sdiri di depan jenazah ayah depa, tapi janji hanya tinggal janji,smua tu x dikota pun.. malang nasib jiran aku ni,lepas kehilangan suami sebab 'heart attack',anak ke3 plak meninggal dunia. xcukup dengan itu, anak bongsu pun selepas kawin kata tanggungjawab dia dh abis pada keluarga, padahal dia anak lelaki, aku yg xbrapa pandai bab agama ni pun xsebengong dia. anak sulung plak tinggalkan anak2nya, 1 lelaki dan 1 perempuan bersama dengan mak depa. jiran aku hanya bekerja sebagai pengasuh budak, amik upah pun rm200 utk setiap budak, yg antar sekarang 2org ja.. tpi cma sorg ja yg bayar,sorg lagi x,katanya da masalah kewangan, klu xdapat byar upah org jga anak kita,jaga la sdiri.. jiran aku ni pn dh ckup ssah dah.. aku rasa derita dia cm xdak penghujungnya, anak sulung yg tinggalkan anak2 sdiri kt mak dia, xtinggalkan duit pn,bila anak2 mintak duit marah2,maki, tpi sara suami yg xkerja xpa plak... mak apala cmtu?! bila anak2 xdak duit utk p skolah,anak2 terpaksa bekerja, mulanya 2 bradik ni sgt bagus, tolg nenek depa yg jaga depa dri kecik lgi. blk keja xlupa bgi duit kt nenek depa.. tp........smua tu sementara ja rupanya,budak2 ni cepat btul brubah,kakak bru berumur 15thn, adik baru berumur 12thn, tpi sanggup memukul nenek depa yg jga depa sejak dri kecik lagi, puncanya krana nenek depa minta duit utk beli sabun basuh baju. jiran aku ni disiku, dicakar, ditendang, lebam2, kesan cakar dan bengkak2 badan dia aku tengok.....nauzubillah! xpikiaq ka depa ni,dh banyak yg jiran aku korban utk besarkan depa.. bila masing2 dah da gf, bf, lupa kat nenek depa ni..erm.. apala nk jdi?

kenapa ada org yg berhati batu, kenapa ada org yg pentingkan diri sdiri, kenapa ada yg sanggup memukul org tua, kenapa susah utk hormat org tua kita, kenapa kita xpenah bersyukur......................................................................................................................................knapa?! :(


~onie~

Wednesday, November 24, 2010

~~hOt.fm~~

1 siaran radio yg mmg aku ska.. pgi ni tjuk dia fairy tale(cita dongeng) dlu2... best,lawak gla! mmg myinari pgi aku masa aku odw p antr mak aku g keja...hehe.. dri cita dongeng melayu smpai org putih.. tp yg paling best bla da pertikaian tentg bawg putih ka,bawg merah ka yg baik.. aku pn xsure sbenarnya,tp klu xsalah,bawg putih la yg bek.. watak bawg putih yg animasi tu pn,erra fazira yg berlakon,dia baik,kena dera,ciannn..! tapi banyak2 katun,aku slalu layan masa kecik2 dlu adala katun kat tv tu... banyak2 cita,aku suka yg ni,best....!




bestkan,hehe..... motif dia,klu dh org larang kita dri buat,mesti da sbb so jgnlah buat...degil! monyet2....! :)


 ~onie~

Tuesday, November 23, 2010

~jOm tgk mOviE~

cmbest ja cita ni,ingt nk p tgkla.. si rmbut pjg..(like me?!....no lah)... yg kita tau rapunzel dlu si rmbut pjg yg dikurung oleh step mum dia kt mnara istana..pastu dia diselamatkan oleh prince charming dia..so sweet! tp cita ni,rsanya xsma.. dia nya preview pn cm best ja.. so,lets check dat out....! but,where is my prince charming?! :(


~onie~

~~aku ada kamu~~

aku ada kamu...
aku suka lagu ni,ada kena mgena ngan idup aku.. ku ada kamu..seorng kwn yg mjadi teman waktu susah dan senang aku.. xpenh bosan ngan prangai aku yg xbrapa btul ni..hehe.. wlaupn da yg nk jdi lebh dari skadar bestfren,ati aku xleh trima.. bkn xensem,bkn xpndai,bkn xbaik tp....xsesuai ngan jiwa aku. awl kapel smuanya ok,leh trima,tp lma2,itu xleh,ini xleh...cmna 2? tp kali ni,aku yakin,he is da one.. cma blum smp msa nya lg utk aku ke tahap ke 2.. hnya dia yg ckp kt aku dlm hbgan da 3tahap,aku ingat smp sekarang... smoga kita smp ke tahap 3.. luv u a lot! :)
 

~onie~


im a gud driver...~~

morning sunshine...
ari yg cerah tp aku still flu lg,xlarat la... xpa2.. bgun pg tdi,siap2 nk p antaq mak kt tmpat keja dia ngan adik bcuk aku.. ingt xnk ikt,ps2 aku kuar toilet dia t'senyum2 nk ikt..adik2! dh brapa ari dh aku drive keta,aku perhatikn byk lubg2 kt jln kt bndar aloq setaq ni,dh la ari 2 banjir,tenggelam abis.. cian my town! tp yg xbestnya bkn sbb jln sgt,tp sbb cara memandu msyarakt yg merbahaya.. very dangerous! mmg la nk elak lubg tp jgn smp msuk jln org,klu "ter" xcident,dh jem s'panjang jln..dh menyusahkan smua org,btulkn?! erm,xpala,so sbg gud driver(chewahh!),aku kna beware la byk keta,sntiasa kna alert..n bkn utk ingatan pda dri sdiri ja tp utk smua.. insyaALLAH,slamat.... :)

~onie~

Monday, November 22, 2010

me,myself n i.........

da ugly me...n dis is me...  
erm,huduh ka xhuduh ka,dis is me...hehe.. ni lah aku,aku hapy utk hapykn ati org len... my mum lahirkn aku pda 11 dis 1985,klu umr aku pjg,insyaALLAH, aku akn smbut besday aku lg 18ari lg.. xcited?! blehla sbb umr aku pn nk msuk 25thn dh.. kwn2 smua dh kwin,adeh! xpa,sbr2, 2la,dlu gduh nk blk,apala...skrg ngaji xabih2. lg s'tahun ja lg,psni aku akn keja.. doakn aku tau?! klu xda aral,aku akn jdi staff nurse nant,niat aku 1 ja,nk tolg org,cian tgk org skt xda org jga,lg la aku xleh,cian sgt... dh2 ninie,xelok m'bebel byk2,daaaaa..... :) 


~onie~ 

my blog?!


assalamualaikum,ari ni 22/11/2010... sja bosan2 xtau nk wtpa,so,wt lah blog ni.. kt ats tu,family sya la,dat time my sis ke2 b'2ng.. cntikkn..?! all my sis n me mmg cun pn,huahuahua...(prasan).. ha,xlpa,my da one n only bro,amin budin.. smua cun la,mna xtumpah kuah kari klu x kt nsi kandaq,hehe... kami smua of cos lah ikt my abah, En. Abd Rahman b Hj Ahmad n my luvly mum, Pn. Zuriah bt abd Hamid... i luv my family!!! :)

~onie~